Kummipäivän metsäseikkailu

Eletään kummillista aikaa ja mennään yhdessä kummilapsen kanssa luontoon kurkistaan metsän taikaa! Kilauta kummille ja kiiruhtakaa yhdessä seikkailemaan!

Lapsen käsi metsässä sammaleen päällä.

1. Sormet sammaleelle
Lähdetään yhdessä tutkimaan salaperäistä luonnonolohuonetta. Otetaan salapoliisin lasit silmille ja kurkistellaan luontoa eri näkökulmista. Kummilapsi kertoo kummille, mitä seuraavaksi etsitään ja tutkitaan. Löydetäänkö jotain pehmeää, kovaa, kosteaa, karheaa, tuoksuvaa, piikikästä tai jotakin ihan muuta. Millaisia värejä, pintoja löydetään, entä millaisia ääniä kuullaan? Kunnioitetaan luonnonmateriaaleja koskettamalla niitä, muttei irrottamalla. Näin seuraavatkin kummit kummilapsineen saavat nähdä luonnonkauneuden!

Tyttö tasapainoilee yhdellä jalalla kiven päällä kesäisen järven rannalla.

2. Keikutaan kivellä
Etsitään erikokoisia, -muotoisia ja värisiä kiviä. Kiivetään kivien päälle. Kummilapsi näyttää kummille erilaisia asentoja, joista kummi matkii tasapainotellen. Rooleja voidaan vaihtaa. Millaisia asentoja keksitään seisten yhdellä jalalla, entä istuen tai päinmakuulla? Hauskoja tasapainoasentoja on kiva kuvata vaikkapa puhelimella muistoksi metsäseikkailusta!

Kepeistä muotoiltu juoksevan ihmisen hahmo kiven päällä.

3. Kummillinen kehu
Kerätään maasta erilaisia luonnonmateriaaleja. Kummilapsi toteuttaa kummin kuvan luonnonmateriaaleista ja kummi taas kummilapsen. Materiaaleina voidaan käyttää keppejä, kiviä, käpyjä, lehtiä, havunneulaisia -sellaisia luonnonantimia, jotka eivät myrkyllisiä ja rauhoitettuja. Molemmat saavat esitellä toisilleen tuotoksen ja samalla kehutaan toista. Kummin kehut kummilasta voivat olla konkreettisia, jotka kehittävät myötätunnon kokemusta, parantavat kummilapsen itsetuntoa ja lisäävät onnellisuutta. Vaihdetaan rooleja. Kummilapsi taas kehuu kummiaan, jolloin kehut voivat olla hyvinkin hauskoja ja mukavia muistoja herättäviä. Tehtävästä seuraa hyvä olo, minkä lapsikin huomaa nopeasti.

Mustikanvarpu ja mustikoita metsässä.

4. Tunnista
Kierrellään ja kaarellaan metsässä ympäriinsä ja tunnistellaan kasveja. Tunnistamisen avuksi kummi ja kummilapsi voivat käyttää puhelimesta nettiä tai vaikkapa ottaa pienen luontokirjan mukaan metsäseikkailuun. Löydetäänkö jokin harvinaisempi kasvi tai jonkin ihan uusi kasvi, jollaista ei ole koskaan aiemmin nähnyt? Mikä oli kiehtovin kasvi, entä rumin tai kaunein? Kummi ja kummilapsi voivat perustella vastauksiaan toisilleen.

Korsista ja kukanlehdistä muotoiltuja perhoskuvioita kiven päällä metsässä.

5. Bongaa eläin
Luonto kuhisee elämää niin maassa, vedessä kuin ilmassa. Otetaan “eläinbongaus-lasit” silmille ja lähdetään bongailemaan mahdollisimman monta eläintä seikkailun aikana. Havainnointi eli bongausajan kesto voi olla myös, esimerkiksi 15 minuuttia. Lopuksi lasketaan kummin ja kummilapsen yhteinen tulos, kuinka monta eri eläintä bongattiin. Rakennetaan lopuksi suosikki eläimen muoto maasta löydettävistä luonnonmateriaaleista. Mitenköhän eläin voisi liikkua tai äännellä?

Kävyistä muotoiltu pyöreä mandalakuvio nurmikolla.

6. Kummimandala
Muodostetaan luonnosta löytyvistä tarvikkeista kummimandala, joka on koriste. Muistetaan jokamiehenoikeudet, ettei eläviä kasveja ja puita vahingoiteta. Vaan käytetään lähinnä maasta löytyviä luonnonmateriaaleja. Kummimandalasta voi ottaa kuvan muistoksi ja antaa sille yhdessä nimen. Kuva on mukava näyttää kummilapsen vanhemmille yhteisen metsäseikkailun päätteeksi. Kummimandalan voi jättää luontoon, jolloin se ilahduttaa ja ihastuttaa monia ohikulkijoita.


Lisää vinkkejä luontoleikkeihin löydätte uudesta Luontoleikkikirjasta (Lasten Keskus 2021), joka sisältää 80 leikkiä monine vaihtoehtoineen kuvien kera. Kirja saatavilla kirjastoista sekä verkkokaupoista.

Satu-Maria Ruotsalainen / SatuLiike

Jaa