Arvokkaita hetkiä ja yhteisiä retkiä

Kummi on usein lapselle se turvallinen aikuinen ystävä, joka kulkee lapsen, nuoren ja aikuisen elämässä mukana läpi elämän. Koska kummi ei ole mukana ihan jokapäiväisessä arjessa, aika kummin kanssa on lapselle erityistä; sellaista, jota ei usein tarvitse jakaa muiden kanssa. Vanhemmille se voi tuoda myös arvokkaan hengähdystauon kiireisen arjen keskellä.  

Aliisa ja hänen kumminsa Marika asuvat molemmat pääkaupunkiseudulla, joten he pystyvät tapaamaan helposti. Marika ei ole sukua Aliisalle, vaan on Aliisan vanhempien ystävä jo pitkältä ajalta. ”On kiva puuhailla yhdessä, kun Aliisa innostuu helposti monenlaisista touhuista. Yksi meidän yhteisistä jutuista yökyläilyjen yhteydessä on lettujen paisto, pinaatilla tai ilman!”, Marika paljastaa. 

Aliisa ja Marika leipomassa yhdessä.

Yhteiset hetket jäävät molempien mieleen 

Kummin kanssa tehdään ja koetaan erilaisia asioita, joista jää molemmille mieluisia muistoja. Marika kertoo nauttivansa Aliisan kanssa yhdessä tekemisestä ja he ovatkin tehneet monien peli- ja leikkihetkien lisäksi kaikenlaisia kivoja juttuja, kuten esimerkiksi yökyläilyjä, leffailua, synttärijuhlia ja vappupiknikkejä.  

”Aliisa on taitava ja osaava tyttö”, Marika kertoo. ”Minun mielestäni kummiudessa on parasta se erityinen suhde, jonka kummilapseen voi luoda”, Marika pohtii. ”Että voi olla aikuinen, joka on vähän enemmän kiinnostunut juuri sen lapsen elämästä ja asioista. Kummin kanssa voi pohtia elämän merkityksellisiä asioita ja ihmetellä niitä yhdessä.” 

Yhteinen aika on antoisaa myös kummille itselleen. ”Voisin oppia Aliisalta lapsen silmillä elämistä, ilon ja riemun löytämistä pienistäkin asioista. Lasten kautta on hyvä peilata myös omia ajatuksia ja aika usein sitä huomaakin jonkin ihan uuden asian, kun vaan pysähtyy. Uskon, että kaikenikäisillä on oppimista kaikenikäisiltä”, Marika toteaa.  

Myös Aliisa muistelee mielellään yhteisiä hetkiä ja retkiä. ”Muistan vieläkin SuperPark-päivän, vaikka siitä on tosi, tosi kauan aikaa,” muistelee Aliisa. Marikakin muistelee ilolla seurakunnan järjestämää kummipäivää SuperParkissa. ”Myös silloin oli kivaa, kun olimme teidän mökillä yökylässä”, Aliisa lisää.  

Kummi auttaa myös vanhempia 

Lapsen kummi on usein koko perheen yhteinen ystävä ja tukija. Lapsen ollessa vielä pieni yhteyttä pidetään yleensä vanhempien kautta, mutta myöhemmin suoran yhteydenpidon mahdollistaa vaikkapa videopuhelut. Suhteen vaaliminen on monelle kummille tärkeää. ”Kummius on suuri luottamuksen osoitus vanhemmilta ja mahdollisuus kulkea yhteistä matkaa kummilapsen kanssa,” Marika toteaa.  ”Ajattelen, että kummin yksi tehtävä on myös kummilapsen vanhempien tukeminen kasvatustehtävässään. Kummina voin myös välittää omia tärkeitä arvojani oman toimintani kautta kummilapselle,” Marika lisää. 

Jaa