Pääsiäisvinkkejä

Kristikunnan suurin juhla on pääsiäinen. Tässä on muutama vinkki, joiden avulla voitte valmistautua ja viettää pääsiäistä yhdessä ja samalla syventyä kirkon tärkeimpään juhlaan ja sen sanomaan.

Hyvissä ajoin

Maahan kylvettävä siemen kuvaa kuolemista ja hautaamista – ja itävä, orastava ja kasvava uusi elämä ylösnousemusta. Laittakaa jo hyvissä ajoin rairuohon tai ohran siemeniä itämään. Ne alkavat itää noin viiden vuorokauden kuluttua kylvämisestä.

Palmusunnuntaina

Pohjolan palmu on pajunoksa. Käykää hakemassa pajunoksia maljakkoon. Voitte koristella niitä. Netistä löytyy tietoa ortodoksiselta kirkolta peritystä virpomisperinteestä. Koristellun virpomaoksan voi antaa siunauksen merkiksi kummilapselle, kummille, vanhemmille, isovanhemmalle, naapurille tai kaverille.

Palmusunnuntain evankeliumissa Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin pääsiäisjuhlille. Tämä on muuten sama kertomus kuin ensimmäisenä adventtina. Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko.

Hiljaisen viikon maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona

Hiljaisella viikolla järjestetään kirkoissa konsertteja ja hartauksia, joissa luetaan Jeesuksen viimeisiin päiviin liittyviä raamatunkohtia. Osallistukaa johonkin seurakunnan hiljaisen viikon tapahtumaan tai lukekaa Jeesuksen elämästä esimerkiksi lasten Raamatusta.

Hiljaisen viikon päivillä on kansanperinteestä säilyneitä nimiä: malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko ja lankalauantai. Mistähän nämä nimitykset ovat tulleet?

Kiirastorstai

Kiirastorstai on ehtoollisen asettamisen pyhä. Yhdessä syöminen on ollut kirkon ydintä aivan alusta alkaen. Syökää yhdessä. Käykää kiirastorstain messussa. Lapsetkin voivat osallistua ehtoolliselle esimerkiksi vanhempiensa tai kumminsa kanssa.

Pitkäperjantai

Pitkäperjantai on surun ja kuoleman ja ristin päivä. Jutelkaa, mitä ajatuksia kuolema ja kärsimys herättävät.

Hiljainen lauantai

Hiljaisena lauantaina Jeesus on haudassaan, mutta äläkää te jääkö vain sänkyyn loikoilemaan. Voisitte katsoa vaikkapa jonkin Jeesus-elokuvan tai lähteä liikkumaan luontoon.

Muistakaa myös laittaa pasha valumaan huomista varten. Pasha on perinteinen pääsiäisruoka. Katsokaa keittokirjasta tai etsikää netistä hyvä resepti.

Pääsiäinen

Pääsiäinen on ilon, elämän ja ylösnousemuksen juhla. Maalatkaa pääsiäismunia ja syökää eilen valmistettua pashaa. Etsikää netistä tietoa, mitä pääsiäismuna symboloi ja kuka maalasi ensimmäisen pääsiäismunan.

Keitetyillä kananmunilla voi ottaa pääsiäisaterialla pienen skaban. Jokainen tarvitsee oman kananmunan. Valitkaa parit. Kolauttakaa kananmunat yhteen. Se pääsee jatkoon, jonka kananmuna säilyy ehjänä.

Jaa